- Úvod
- POTRAVINY A DROGÉRIA
- NÁTIERKY A PAŠTÉTY
- ZELENINOVÉ NÁTIERKY
ZELENINOVÉ NÁTIERKY
Zeleninové nátierky (Tapenády)
Výraz tapenáda pochádza z provensálskeho názvu pre kapari - „tapenas“, ktoré sa používali pri príprave tradičného provensálskeho jedla z najemno nasekaných (finely chopped) olív, kapari, ančovičiek a olivového oleja vo forme pyré vhodného na chlieb alebo bagetky, prípadne ako príloha k jedlám. Hovorí sa, že prvé olivové pasty, známe ako "olivada" alebo "tapanade", vznikli v Provence.
V našej ponuke predstavujeme produkty francúzskeho výrobcu Meditea, a Saveurs Attitudes ktorý vyrábajú zeleninové a rybie pasty zo stredomorských produktov ako sú olivy, artičoky, paradajky, baklažán, cuketa a tiež z rybičiek (tuniaka, sardiniek a tresky). Tieto chutné tapenády obohatené kvalitným extra panenským olivovým olejom sú lákavým predkrmom. Stačí len natrieť na chlieb, toast alebo opečenú bagetku a pochutnať si.
Gastronomické možnosti sú takmer nekonečné - môžete ich pridať do šalátov, cestovín, pizzy, alebo ich použiť k zeleninovým pokrmom, rybám, bielemu mäsu či na prípravu chuťoviek. Pridaním do vinného octu vzniká originálny spôsob ako vytvoriť novú chuť dresingu.
Francúzske tapenády sa vyrábajú tradičnou metódou bez prídavku farbív, konzervantov a emulgátorov, čiže bez Ečiek.
Na počiatku úspešného podniku Meditea stálo rozhodnutie kuchárky Msici vyrábať svoju vlastnú radu jedál „Provence” a predávať ich na miestnych trhoch. Výrobu čerstvých jedál zahájila doma v kuchyni za pomoci svojich malých detí. Tieto domáce pokrmy sa stali rýchlo tak obľúbené, že kapacita kuchyne prestala stačiť.
Vtedy dostal výrobu na starosť šéfkuchár zo školy v Avignone, ktorý založil manufaktúru, ale pri zachovaní pôvodných metód výroby. Postupne vzniká potreba konzervácie a tak sa čoskoro objavili na trhu vedľa čerstvých potravín aj pekné malé poháriky s lahodným obsahom, ktoré boli hneď na to rozosielané nielen po celom Francúzsku, ale aj za jeho hranice.
Naše značky v tejto kategórii: Méditéa.