- Úvod
- POTRAVINY A DROGÉRIA
- NÁTIERKY A PAŠTÉTY
- MäSOVÉ NÁTIERKY VEĽKÉ
MäSOVÉ NÁTIERKY VEĽKÉ
Mäsové nátierky
Medzi mäsové nátierky zaraďujeme teriny, rillety, paštéty a peny.
Teriny
Tieto mäsové špeciality predstavujú tradičný francúzsky pokrm pripravovaný pečením nahrubo pomletého mäsa. Za základ obvykle slúži bravčové, ku ktorému sa pridáva napr. teľacie, zverina, pečienky, hydina alebo rybie mäso, ktoré môže byť marinované v zmesi byliniek a vína, často kombinované s koreninami alebo s ovocím – jablkami, figami, slivkami, gaštanmi, hrozienkami či s hríbikmi alebo pálivou paprikou espelete.
Paštéty a peny
Tieto mäsové špeciality na rozdiel od terín sú pripravené z veľmi jemne mletého masa, zmiešanými s ostatnými ingredienciami a následne tepelne upravenými. Za základ obvykle slúži bravčové, ku ktorému sa pridáva napr. teľacie, zverina, pečienky, hydina alebo rybie mäso, ktoré môže byť marinované v zmesi byliniek a vína, často kombinované s koreninami alebo s ovocím – jablkami, figami, slivkami, gaštanmi, hrozienkami či s hríbikmi alebo cibuľovým konfitom.
Rillety
Aj keď slovenské slovníky prekladajú výraz „rillettes“ najčastejšie ako nátierku alebo paštétu, nejde o klasické paštéty ako ich poznáme u nás, ale o vysoko kvalitné produkty z veľmi pomaly pečeného husacieho kačacieho alebo bravčového mäsa na veľmi nízkej teplote, ktoré tu dosahuje podiel až do 90%. Charakteristickú štruktúru tvoria jemné vlákna mäsa vo vlastnej šťave a masti.
Naše hlavné značky v tejto kategórii: Godard, Hénaff, Avon et Ragobert, Méere Lalie BIO.